20.10.2013

MZV: odsudzuje vojnu osadníkov proti olivovým stromom a vyzýva všetky štáty, aby prestali mlčať
20.10.2013

Potom, ako minulý rok osadníci zapálili stromy, teraz odpílili viac ako sto olivových stromov v obci Kriót v oblasti Nábulus použitím motorových píl, a to ako súčast barbarského útoku, ktorý neustále realizujú osadníci vo všetkých kútoch okupovaných palestínskych území voči olivovým stromom, ako aj voči majetkom nášho ludu a jeho svätyniam, ako aj pilierom jeho ľudskej existencie vo svojej vlasti.

Ministerstvo zahraničných vecí ostro odsudzuje pokračujúcu agresiu voci nášmu národu a základom jeho národného hospodárstva, zvlášt odsudzuje ochranu osadníkov izraelskou vládou a jej armádou.

Žiada všetky štáty, najmä medzinárodné kvarteto, aby prestali mlčat a nevystačili si s odsudzujúcimi vyhláseniami, a aby prijali potrebné a praktické opatrenia, ktoré by chránili proces rokovania, ako aj náš národ, a to v súlade s  medzinárodným právom a Ženevským dohovorom.

Vyzýva Medzinárodnú asociáciu olív, aby urýchlene podnikla kroky v záujme ochrany olivových stromov v Štáte Palestína pred barbarstvom osadníkov, aby urýchlene podporovali palestínskeho roľníka a zabezpečili mu ochranu rovnako, ako pre jeho okupovanú pôdu.
Znova vyzýva príslušné palestínske, regionálne a medzinárodné organizácie, aby zdokumentovali tento útok vrátane mien páchatelov, ktorí spáchajú tieto nebezpečné činy, ktoré sú v rozpore s humanitárnym medzinárodným právom, a postavili ich pred medzinárodný tribunál, nech sú zlodeji a páchatelia potrestaní.

Ministerstvo zahranicných vecí Štátu Palestína
Ramallah, 20.10.2013