07.04.2014
MZV: Dezinformačná kampaň, ktorú vedie izraelská vláda voči palestínskemu vedeniu, potvrdzuje absenciu mierového partnera z izraelskej strany
07.04.2014

Ministerstvo zahraničných vecí Štátu Palestína ostro odsudzuje vyhlásenia niektorých pravicových a ultrapravicových ministrov izraelskej vlády, ktorí zápasia o to, kto z nich sa viac vyhráža palestínskemu ľudu a jeho vedeniu, a snažia sa dezinformovať verejnú mienku prostredníctvom šírenia fám, ktoré postavia pravdy na hlavu. Ministerstvo zdôraznuje, že tieto vyhlásenia odzrkadľujú skutočnosť izraelského postoja, ktoré má za cieľ viesť seriózne rokovania ku kolapsu, a premeniť ich na zábavu na získanie času a predĺženia života okupácie, prehĺbenia osídľovania a procesu judaizácie Jeruzalema.

Izraelské postoje vyzývajúce k predčasným izraelským voľbám a tvrdenia, že „proces rokovania nie je reálny“, a že „Palestínsky štát nie je reálna volba“, znova potvrdzujú, že chýba mierový partner z izraelskej strany, a vyjadrujú, ako ľahkovážne berie izraelská vláda vôľu medzinárodného spoločenstva a obrovské americké úsilie, ktoré vyvíja americký minister zahraničia John Kerry v záujme dosiahnutia prerokovávaného riešenia konfliktu.

V súvislosti s tým MZV žiada všetky štáty sveta, najmä USA, aby sa vážne usilovalo o záchranu rokovania pred izraelskou tvrdohlavosťou a vzpieraním sa medzinárodnej legitimite a rôznym medzinárodným zmluvám a dohovorom, a zároveň, aby donútili Izrael k ukončeniu svojej okupácie palestínskych území.

Ramallah, 7.4.2014